Arsovićevoj ozvaničen evropski rekord!

Verifikacija evropskih rekorda

Moskva, Rusija, 24.11.2013.

Arsovićevoj ozvaničen evropski rekord!

MOSKVA, 24. novembar (Info centar). – Evropska streljačka konfederacije (ESK) saopštila je u Moskvi da je ozvaničila rezultat Andree Arsović, strelca Partizana iz osnovnog dela vazdušnom puškom u finalu Svetskog kupa početkom ovog meseca u Minhenu od 419,9 krugova za novi evropski rekord.

Srbija je ove godine dala dve svetske rekorderke – prvo je na EŠ u Odenzeu u Danskoj sa 418 krugova vazdušnom puškom u osnovnom delu prva svetska rekorderka po novim pravilima postala Ivana Maksimović (Akademija Maksimović). Potom je na Svetskom kupu u Čangvonu u Koreji Andrea Arsović sa 419,7 krugova popravila taj svetski rekord i držala ga do Svetskog kupa u Granadi kada ga je Kineskinja Liuksi Vu  oborila sa 421 krug. U finalu Svetskog kupa u Minhenu u novembru Kineskinja Siling Ji ga je podigla na 422,5 krugova.

Andrea Arsović

Andrea Arsović

Na listi rekorda ESK juniorski rekord MK puškom trostav od 587 krugova u osnovnom delu drži Ivana Maksimović sa Šampionata sveta u Minhenu 2010.

– Ovo je bila sjajna godina Andree Arsović – kaže njen trener Dragan Donević. – Na skoro svim takmičenjima na kojima je učestvovala gađala je u finalu i osvojila je na svetskim kupovima dva zlata, u finalu svetskog kupa srebro, mediteranska bronza i ima titule u šampionatu i kupu Srbije vazdušnom i MK puškom kao i prvo mesto u Kup Srbije MK puškom trostav. Sa pravom, kao i Zorana Arunović može da se nada da se nađe u konkurnciji za strelca godine u svetu. Iduća godina je puna izazova, najvažnije takmičenje je Šampionat sveta u Granadi u Španiji u septembru na kome ćemo „juriti“ prve olimpijske vize za Rio 2016. Zahvaljujem se na velikoj pomoći u sprovođenju programa OKS, Ministarstvu omladine i sporta Srbije, Streljačkom savezu Srbije i Sportskom savezu Srbije. Svaki naš uspeh je i njihov.

Donević je izneo i jedan interesantan podatak: – Na poslednja dva takmičenja u Belom Manstiru i u Kupu Srbije u Smederevu vazdušnom puškom imala je računajući po starim pravilima na pun krug maksimalne rezultate od 400 krugova. Ovo je još jedna potvrda da je stasala u vrhunskog strelca jer nije lako svih 40 dijabola poslati u – centar.

Zlatne medalje MK puškom trostav Arsovićeva je osvojila na Svetskim kupovima u Čangvonu i Fort Beningu. Na oba je gađala u finalu vazdušnom puškom i osvojila sedmo, odnosno četvrto mesto. U Minhenu na Svetskom kupu bila je sedma vezdušnom puškom, a na MI u Turskoj pobedila je MK puškom i bila sedma vazdušnom puškom. U finalu Svetskog kupa u Minhenu osvojila je srebro i mali kristalni globus MK puškom trostav i postavila evropski rekord vazdušnom puškom u osnovnom delu, ali je, potom, finale završila na šestom mestu.

Na EŠ u Danskoj bila je šesta vazdušnom puškom, a na „Velikoj nagradi emira od Kuvajta“ osvojila je zlatne medalje MK i vazdušnom puškom.

Leave a Reply